Riika.net

Latvialaista jazzia Porissa

Pori Jazz esittelee latvialaista jazzia sunnuntaina 24.7. kun Maris Briezkalns kvartetteineen esiintyy. Neljän Latvian parhaisiin lukeutuvan jazz-muusikon menu sisältää omaa post bop- ja latino-henkistä materiaalia sekä itse sovitettuja jazz-standardeja.

Kvartetin johtaja on rumpali Maris Briezkalns. Hän on levyttänyt yli 50 CD:tä ja opettanut rumpuja ympäri maailmaa. Hän johtaa Riikan Nykymusiikkikeskusta ja tuottaa rytmimusiikille omistettua Riga Ritmi-festivaalia. Pianisti Viktor Ritovs opettaa Latvian Musiikkiakatemiassa ja basisti Andris Grunte kuuluu Latvian Filharmoniseen Kamariorkesteriin. Funkiin ja acid jazziin suuntautunut altisti/tenoristi Deniss Paskevics on mukana pop-yhtyeissä Time After Time ja Rhythm Community.

www.porijazz.fi

Pori on myös Riian ystävyyskaupunki

Porin kaupungilla on yhdeksän ystävyyskaupunkia, joista Latvian pääkaupunki Riika lienee yksi mielenkiintoisimpia. Kapungeilla on paljon yhteistyötä musiikin, kuvataiteen ja muun kulttuurin saralla. Riika on myös suosittu matkakohde, ja yhä useampi latvialainen tutustuu puolestaan Poriin Suomen-matkallaan.

Porin ja Riian kaupungit solmivat ystävyyssuhteen v. 1965 ja ovat toimineet tiiviissä yhteistyössä siitä lähtien . Alussa ystävyyskaupunkivaihto oli lähinnä delegaatioiden, urheilu- ja kulttuuriryhmien vaihtoa. Tänään etsitään uusia yhteistyömuotoja. Yhteistyötä on tekeillä tai suunnitteilla mm. IT-teknologian, ympäristönsuojelun, asuntopolitiikan, sosiaali-, nuoriso- ja vapaa-aikatoimen, EU-asioiden sekä syrjäytymisen ehkäisyn alalla.

Varsinkin kaupunkien välinen kulttuurivaihto on tiivistä ja molemmat osapuolet ovat aktiivisia. Riikalaiset taiteilijat ovat pitäneet useita näyttelyitä Porissa. Vuonna 2001 Porin Taiteilijaseura vei “Arktista lämpöä” -näyttelyn Riian Ulkomaisen taiteen museoon. Näyttelyn kustannuksiin osallistui myös Porin kaupunki. Keskusteluja käydään jatkuvasti kulttuurivaihdon monipuolistamiseksi. Esimerkiksi vuonna 2002 oli esillä vanhojen rakennusten suojelu Riiassa.

Vuonna 2004 allekirjoitettiin Pori Jazzin ja Riian kaupungin välinen useampivuotinen yhteistyösopimus. Riika on niin porilaisten kuin muidenkin suomalaisten keskuudessa suosittu turistikaupunki.

Riika on useina vuosina osallistunut omalla osastollaan Porissa pidettäville Satakunnan Messuille. Porilaisilla on ollut mahdollisuus näin tutustua riikalaisiin kädentaitoihin mm. käsityöperinteen ja korusuunnittelun alalla. Yritysyhteistyö kaupunkien välillä hakee vielä muotoaan.
Perinteisiin jokavuotisiin nyrkkeilykilpailuihin sekä Porissa että Riiassa lähettävät molemmat kaupungit joukkueensa, ystävyyskoulutoiminta on jatkuvaa. Myös osallistuminen erilaisiin seminaareihin Riiassa on vuosittaista.

Teksti Jan Smeds

Lisätietoja: