Riika.net

Hotel Latvija – keidas arkkitehtuurin mekassa

Hotel Latvija

Yksi Riian maamerkkejä on Reval Hotel Latvija, joka sijaitsee Latvian pääkaupungin ehkä parhaimmalla paikalla Vanhankaupungin ja “jugendkaupungin” välissä. Reval Hotel Latvija on 27-kerroksinen hotellikompleksi, jossa on lähes 400 huonetta ja lukuisa määrä oheispalveluja. Suomalaiset ovat tärkeä osa Hotel Latvijan asiakaskuntaa, ja hotellin johtajakin on Suomesta. Heikki Vanhanen on vetänyt hotellia yli vuoden, missä ajassa upea Riika on tullut tutuksi.

Riika on Baltian ja Latvian pääkaupunki

Hotelli Latvija valmistui alun perin neuvostokaudella, jolloin se oli yksi Intourist-hotelleista. Sen serkkuja olivat Hotelli Viru Tallinnassa ja Hotelli Lietuva Vilnassa. Nyt vanhasta Hotelli Latvijasta on jäljellä vain runko – keväällä 2001 rakennustelineiden alta kuoriutui esiin ensimmäisen luokan hotelli, joka on jo nyt vakiinnuttanut asemansa Riian ehkä tärkeimpänä hotellina.

Hotel Latvijaa operoi Reval Hotels Group, ja hotellin virallinen nimi onkin Reval Hotel Latvija. Samaan Reval-ketjuun kuuluu neljä hotellia Tallinnassa, mm. kaikille suomalaisille tuttu Olümpia-hotelli. Reval Hotel Latvijan johtajaksi valittiin hotellialan rautainen ammattilainen Heikki Vanhanen, jonka edellinen pesti oli Scandic Hotel Marskissa. Vanhanen kertoo, ettei epäröinyt lähteä ottamaan vastaan uusia haasteita “Baltian pääkaupungissa”:

“Riika on Baltian suurin kaupunki, asukkaita on 800 000. Riika on yhä suositumpi turistikohde, ja myös konferenssimatkailu Latvian pääkaupunkiin on lisääntynyt. Viime syksynä Riika täytti 800 vuotta, mikä lisäsi matkailua Latvian pääkaupunkiin.”

Heikki Vanhasella ei ollut ennakkoluuloja Baltian maita kohtaan. Hänen vanhempi veljensä Yrjö on toiminut Hotelli Virun johtajana jo lähes 10 vuotta, ja sitä kautta Viro on tullut tutuksi. Latviassa hän oli tosin vieraillut vain kerran ennen pestiään, joka alkoi joulukuussa 2000.

“Pyrin tutustumaan Latvian historiaan ja kulttuuriin jo etukäteen, mutta hotellin käynnistäminen ja ensimmäiset kuukaudet ovat luonnollisesti olleet hyvin hektistä aikaa. Kesällä käyttöasteemme olivat ajoittain lähes 100 %, keskimäärinkin noin 80%, mutta nyt talvella luku luonnollisesti on hieman alempi.”

Asiakkaista on suomalaisia sesongista riipuen peräti 15-30 %. Keskimäärin suomalaisten osuus on noin viidennes. Muut pohjoismaalaiset, virolaiset ja venäläiset ovat myös tärkeitä ryhmiä. Saksalaisia ja keskieurooppalaisiakin on paljon, mutta yhdysvaltalaisten ja muut pitkänmatkalaisten osuus on vähentynyt terrori-iskun vuoksi. Vanhanen arvelee kuitenkin tilanteen normalisoituvan melko pian.

USA opetti

Poliitikot naljailevat toisilleen Siperian opettavan, mutta liikemiehet tietävät, että USA opettaa tehokkaammin. Yhdysvalloissa on yhä edelleen ylivertaista markkinoinnin osaamista, ja myös Heikki Vanhanen oppi paljon hotellibisneksestä juuri USA:ssa.

“Lähdin Yhdysvaltoihin 1980-luvun lopussa. Olin siellä hieman yli vuoden, ensin 6 kuukautta hotellialan liikkeenjohdon koulutuksessa. Sinä aikana käsiteltiin ravintolatoimintoja, myyntiä, turvallisuusasioita ja monia muita asioita.”

Kuuden kuukauden opintojakson jälkeen Vanhanen vielä työskenteli parissa kolmessa hotelissa mm. Chicagossa ja New Yorkissa. Yhdysvalloissa Heikki Vanhanen tapasi myös nykyisen vaimonsa.

“USA:ssa opin palveluasenteen tärkeyden. Meillä Reval Hotel Groupissa mottona onkin “hire for attitude, train for skills” – taitoja voi opettaa, mutta sitä ennen tarvitaan oikeaa asennetta.”

Baltian hotellibisnestä Vanhanen pitää yllättävän kansainvälisenä. Reval Hotel Groupin johtoryhmässä on mukana Jamaikalla asunut englantilainen, norjalainen, pari latvialaista ja virolaista sekä Vanhanen suomalaisuutta edustamassa.

“Ei kansallisuuksilla ole suurta merkitystä, vaikka toki kulttuurieroja aina jonkin verran on. Oleellisempaa on, että johtoryhmä on löytänyt yhteisen sävelen ja että palveluhenkilökuntamme on nuorta ja motivoitunutta.”

Kaupungin parhaat näköalat

Reval Hotel Latvijassa on 382 huonetta, joista 37 on bisnesluokan huoneista tai perhehuoneita. Muutkin huoneet ovat “viimeisen päälle” laitettuja.

Tupakoimattomille on varattu peräti 8 erillistä kerrosta.

“Hotel Latvijan valtteja ovat yläkerroksen palvelut. Skyline Bar 26:ssa kerroksessa tarjoaa kaupungin parhaat näköalat Vanhaan kaupunkiin ja muuallekin Riian silhuettiin. Samassa kerroksessa Skyline-baarin takana on juhlatila, jossa voi järjestää gaalatilaisuuksia ja vastaanottoja muutamalle kymmenelle ihmiselle.”

Tuskinpa muualla Baltiassa on näin korkealla edustustilaa, josta on näköala lähes kaikkiin suuntiin.

Hotel Latvijan ylimmässä kerroksessa on myös upea kuntosali Club 27 sekä näköalasauna miehille ja naisille erikseen.

Radisson SAS on Reval Hotel Groupin suurin kilpailija Riiassa ja Tallinnassa. Toisaalta yöpyvien turistien soalta kasvunvaraa on vielä molemmissa kaupungeissa, joten kakkua riittää jaettavaksi. Reval Hotellin Latvijan valtteja ovat erinomainen sijainti ja hyvät konferenssipalvelut toisessa kerroksessa sekä yläkerrosten upeat näkymät.

“Yli 90 % suomalaisista matkailijoista on ollut erittäin positiivisesti yllättyneitä Riian kulttuuritarjonnasta, arkkitehtuurista ja ravintolaelämän monipuolisuudesta. Esimerkiksi Riian ooppara on tutstumisen arvoinen. Meidän hotellistamme on kävelymatka Riian jugendkaupungin parhaisiin kohteisiin mm. Alberta-kadulle. Uskon matkailun Riikaan lisääntyvän parin vuoden sisällä varsin vahvasti”, kertoo Heikki Vanhanen.

Lisätietoja: Reval Hotel Latvija