Riika.net

Riika – Pohjoisen Pariisi ja balttilainen Praha

Riikaa on kutsuttu pohjoisen Pariisiksi, mikä ei ole niin paljon liioittelua kuin voisi ajatella. Riiassa arvostetaan viinejä, hyvää ruokaa, naiskauneutta ja taiteita, bulevardeja ja puistoja on riittämiin, ja vauraan porvariston jäljiltä kaupungissa on elegantteja rakennuksia.

Ranskalaista kyynisyyttä riikalaiset eivät kuitenkaan ole omaksuneet ainakaan täysin rinnoin. Kevyttä leikillistä huumoria arvostetaan.

Riiassa myös asutaan lähempänä luontoa kuin Pariisissa. Jo varttitunnissa pääsee sienestämään tai uimaan mereen, järveen tai Daugava-jokeen. Viime mainittu ei tosin ole kovin suosittua, eikä uiminen muutenkaan onnistu kaikkina vuodenaikoina. Meitä suomalaisia hämmästyttää avontouimareiden pieni määrä Latviassa. Sauna – pirts latviaksi – sen sijaan on maaseudulla melko yleinen.

Riian ilmasto on vain hieman lämpimämpi kuin Suomessa, mutta sisäistä lämpöä pikkupariisilaisissa on. Riiassa, niin Latvian ja koko Baltian pääkaupunki kuin onkin, on kieltämättä myös slaavilaista tunnelmaa – ei vähiten venäläisväestön vuoksi, heitä on lähes puolet Riian asujamistosta. Täällä slaavilaisuus ei kuitenkaan ole yhtä aggressiivivista kuin eräissä muissa Itä-Euroopan tai Venäjän kaupungeissa. Pikemminkin vertailukohtia voisi hakea Prahasta. Kahviloissa viihdytään, olutta juodaan paikallisissa pubeissa, asioita pohditaan rauhallisesti mutta eläytyvästi. Tee on suosittu juoma etenkin syksyllä ja talvella. Teen tai kahvin kanssa juodaan usein pikarillinen Riian mustaa balsamia, joka viimeistään vie vilun pois ja kirkastaa mielen. Riian mustaa eliksiiriä ei tulisi nauttia kuin 1-3 pikarillista kerrallaan.

Riika tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia taiteen ja musiikin ystäville. Riian ooppera on korkeatasoinen, gallerioita ja museoita on kymmeniä, jugend-arkkitehtuuri on maailmankuulua ja Vanhakaupunki on nähtävyys sinällään. Riika on ehdottomasti Euroopan mielenkiintoismipia pääkaupunkeja. Esittelemme Riika.net-sivuilla kaupungin historiaa, nykypäivää ja tapahtumia. Pohjolan pikku-Pariisi tulee olemaan useimmille matkailijoille unohtumaton elämys.