Riika.net

Riian musta balsami

(Riga Melnais Balzams)

Votka on Latviassa arvostettu juoma siinä missä Suomessakin, mutta maan todellinen kansallisjuoma on Rigas Melnais Balzams, Riian musta balsami tai Riian balsami. Tämän vahvan alkoholijuoman kehitti apteekkari Abraham Kunze. 1700-luvun puolivälissä. Aluksi juomasta käytettiin nimitystä “Kunzen balsami”. Kerrotaan Kunzen vielä kehitelleen juomaa Venäjän keisarinna Katariina II:n mieltymyksiä vastaavaksi. Romantikko Herderin sanotaan vieneen Riian balsamia ystävälleen Goethelle. Olivat nämä tarinat tosia tai ei, joka tapauksessa Riian balsami tunnettiin jo 1700-luvun lopussa monessa Euroopan kolkassa. 1800-luvun puolivälissä Riian balsamia alettiin tuottaa teollisesti, kun Albert Volschmitin tehdas käynnistyi.

Riian balsami sisältää mm. yrttejä, kukkia ja erilaisia eteerisiä öljyjä. Tarkka koostumus on salaisuus, mutta seoksessa on ainakin hunajaa, raparperitiivistettä, minttua, tammea ja sitrusaromeja. Kypsymisprosessi kestää yli kuukauden. Riian balsamin maku on tasapainoinen, yhdistelmä makeaa ja katkeroa. Tummanruskeaa, lähes mustaa väriä on verrattu tummaan meripihkaan.

Vuosina 1940-1950 Riian mustaa balsamia ei tuotettu, mutta nyt mustaa eliksiiriä tuottaa “Latvijas Balzams” -yritys, jolla on myös laaja valikoima erilaisia votkalaatuja, liköörejä ja muita alkoholijuomia.

Riian balsamia juodaan useimmiten kahvin tai teen ja vesilasin kanssa pieni pikarillinen tai kaksi. Riian balsami kuitenkin on erinomainen juomasekoitusten ainesosa. Sitä sekoitetaan jopa votkan kanssa suhteessa 50 % ja 50 %, ohessa on muutamia muita ohjeita.

  • Riian Balsamia ja shampanja (tulossa)
  • Riian balsami ja pepsi-cola (tulossa)
  • Riian balsami ja kuuma kaakao (tulossa)